Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Επιστολή διαμαρτυρίας των Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα"

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


ΔΗΜΟΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ, Τ.Κ. 32100, Τηλ.22610 95262, fax:22610 95542
email: dheronia@0931.syzefxis.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΔΑΥΛΕΙΑΣ, Τ.Κ. 32008, Τηλ. 22610 52203, fax : 22610- 52567
email: dmdavlia@otenet.gr



Χαιρώνεια, 12/1/2009

Αρ. πρωτ.: 54

ΠΡΟΣ:
Εφημερίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Κύριοι ,
Σας μεταφέρουμε την διαμαρτυρία και την αγανάκτηση των δημοτών της Χαιρώνειας και της Δαύλειας για το απαράδεκτο και παραπλανητικό δημοσίευμα της εφημερίδας σας, που αφορούσε σχεδιαζόμενη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής στον αρχαιολογικό χώρο της Χαιρώνειας.
Το δημοσίευμα με τον τίτλο "Ελληνικό case study στην ενέργεια για όλο τον πλανήτη" δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Κυριακής 4 Ιανουαρίου, στο ένθετο business stories. Μέχρι σήμερα δεν κατορθώσαμε να πληροφορηθούμε τον συντάκτη του άρθρου προκειμένου να ζητήσουμε την υποτιθέμενη «τοπική δημοσκόπηση» και τα άλλα «στοιχεία» που αναφέρει.
Καταγγέλλουμε ότι το συγκεκριμένο δημοσίευμα, διαστρεβλώνει απόλυτα την πραγματικότητα και επικαλείται ανακρίβειες, υπερβολές και υπονοούμενα προκειμένου να συκοφαντήσει τους αγώνες των Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας και των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, ενάντια στη συγκεκριμένη μονάδα. Υπηρετεί την χειρότερη μορφή δημοσιογραφίας που με «κατασκευασμένα» άρθρα προσπαθεί να εξυπηρετήσει συγκεκριμένα συμφέροντα, στη συγκεκριμένη περίπτωση ενός ενεργειακού κολοσσού όπως η ΕΝΕL και του ομίλου Κοπελούζου.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας :
Κανένα οικολογικό πάρκο και κανένα πρότυπο δεν εισφέρει η συγκεκριμένη μονάδα. Πρόκειται απλώς για μια βαριά, ρυπογόνο βιομηχανία που επέλεξε ως τόπο εγκατάστασης ένα χώρο που τη βολεύει αφού διασχίζεται από το δίκτυο φυσικού αερίου και μεταφοράς ρεύματος. Επιπλέον πρόκειται για μια μονάδα πλήρως αυτοματοποιημένη, με ελάχιστες και εξειδικευμένες θέσεις εργασίας, που δεν συνδέεται και δεν δημιουργεί παράλληλες οικονομικές δραστηριότητες.
Το πρόβλημα είναι ότι ο συγκεκριμένος χώρος αποτελεί το θέατρο της περίφημης μάχης της Χαιρώνειας που σηματοδότησε την κατάλυση του αρχαίου κόσμου και της πόλης κράτους και την επικράτηση των Φιλίππου και Μ. Αλεξάνδρου στον Ελλαδικό χώρο. Η περιοχή εγκατάστασης της μονάδας είναι εντελώς αδόμητη, περιβάλλεται από παγκοσμίου σημασίας αρχαιότητες και παραμένει αδιατάρακτη εδώ και 2500 τουλάχιστον χιλιάδες χρόνια.
Προκειμένου να διευκολυνθεί η επιχείρηση (ENEL-CO) παραβλέφθηκε παράνομα το ΥΠΠΟ κατά τη φάση της αδειοδότησης και των περιβαλλοντικών όρων της μονάδας. Επίσης παραβλέφθηκε παράνομα το ότι η μονάδα σχεδιάζεται σε γη υψηλής παραγωγικότητας και μάλιστα με πλήρεις υποδομές (αναδασμό, κλειστά δίκτυα άρδευσης κλπ) για τις οποίες έχουν δαπανηθεί πολλά χρήματα του ελληνικού λαού. Για όλα αυτά έχει γίνει προσφυγή και στο ΣΤΕ.
Το πιο δόλιο όμως απόσπασμα του δημοσιεύματος είναι αυτό στο οποίο επιχειρείται να υποβαθμιστεί και να αιτιολογηθεί η τοπική αντίδραση. Στο δημοσίευμα αναφέρεται υποτιθέμενη έρευνα που καταγράφει απόψεις των κατοίκων περί της οικονομικής κατάστασης και της ανεργίας στην περιοχή και τις συνδέει με την αποδοχή της μονάδας. Τέτοιου είδους έρευνα, με ερωτήσεις όπως διατυπώνονται στο δημοσίευμα ουδέποτε έγινε στα χωριά μας.
Το δημοσίευμα περιορίζεται την αντίδραση σε ομάδα κατοίκων περιορίζοντας σε 20 τους περίπου 80 πολίτες που άφησαν τις δουλειές τους και μετακινήθηκαν στην Αθήνα για να παρασταθούν στο ΚΑΣ μόνο και μόνο για να υπερασπίσουν τον τόπο τους αν και με τον αιφνιδιασμό που επιχειρήθηκε με τη συνεδρίαση το μεσημέρι της προπαραμονής των Χριστουγέννων, θα μπορούσε να μην έχει γίνει ούτε καν αντιληπτό.
Πουθενά δεν αναφέρονται οι ομόφωνες αρνητικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων των Δήμων Δαύλειας και Χαιρώνειας που περιλαμβάνουν 11 χωριά στην περιοχή, ούτε οι αποφάσεις στήριξης των όμορων Δήμων. Και αφού προφανώς είναι παράδοξο να αρνείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση τα γενναία αντισταθμιστικά οφέλη της ENELCO, το πλανητικό πρότυπο (!), την ανάπτυξη και την απασχόληση που σύμφωνα με το δημοσίευμα θα έχει ως αποτέλεσμα η μονάδα, ο αρθρογράφος φθάνοντας στο τελευταίο σκαλί της αναξιοπιστίας, λασπολογεί συνδέοντας την αντίδραση μας με την εξυπηρέτηση συμφερόντων ανταγωνιστικού ομίλου που φυσικά δεν κατονομάζεται.
Κατόπιν των παραπάνω, παρακαλώ για την δημοσίευση της παρούσης, την αποκατάσταση της αλήθειας και την επανόρθωση από την πλευρά της εφημερίδας σας. Οι μικροί μας Δήμοι μπορεί πράγματι να έχουν ελάχιστα μέσα, να έχουν δύσκολη πρόσβαση στα κέντρα λήψης αποφάσεων, να μην έχουν τρόπους να επηρεάζουν την κοινή γνώμη αλλά έχουν σταθερά αποφασίσει να υπερασπίσουν με κάθε τρόπο τη φυσιογνωμία και τον πολιτιστικό τους πλούτο προς όφελος όλων.

Οι Δήμαρχοι

Χαιρώνειας-------------------------------Δαύλειας

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ -------------- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ