Δευτέρα 12 Ιανουαρίου 2009

Έκκληση των Δήμων Χαιρώνειας και Δαύλειας σε Σαμαρά

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΝΟΜΟΣ ΒΟΙΩΤΙΑΣ


ΔΗΜΟΣ ΧΑΙΡΩΝΕΙΑΣ, Τ.Κ. 32100, Τηλ.22610 95262, fax:22610 95542
email: dheronia@0931.syzefxis.gov.gr

ΔΗΜΟΣ ΔΑΥΛΕΙΑΣ, Τ.Κ. 32008, Τηλ. 22610 52203, fax : 22610- 52567
email: dmdavlia@otenet.gr

Χαιρώνεια, 12/1/2009

Αρ. πρωτ.:--

ΠΡΟΣ: Υπουργό Πολιτισμού, κ. Α.Σαμαρά


Θέμα: Έκδοση απόφασης για την εγκατάσταση Θερμοηλεκτρικού σταθμού στη Χαιρώνεια Βοιωτίας

Κύριε Υπουργέ,
Απευθύνομαι σε σας, με την ανάληψη των καθηκόντων σας, προκειμένου να σας ενημερώσω για μια εξαιρετικά σοβαρή και κρίσιμη απόφαση που θα κληθείτε να λάβετε και από την οποία εξαρτάται η διάσωση ενός σημαντικού αρχαιολογικού χώρου, με παγκόσμια ακτινοβολία. Πρόκειται τον αρχαιολογικό χώρο και το πεδίο της μάχης της Χαιρώνειας, ιστορικού γεγονότος που άλλαξε τον ρου της ιστορίας, σήμανε το τέλος της πόλης-κράτους και την επικράτηση των Μακεδόνων, της πρώτης μάχης στην οποία συμμετείχε ο Μέγας Αλέξανδρος.

Πριν από λίγα χρόνια, είχατε και προσωπικά την ευκαιρία να δείτε από κοντά την ιστορικό χώρο και τα μνημεία της Χαιρώνειας. Από τότε και μέχρι σήμερα τεράστιες προσπάθειες έχουν καταβληθεί από το Δήμο μας αλλά και από το ΥΠΠΟ για την ανάδειξη και αξιοποίηση των αρχαιολογικών μνημείων της περιοχής και τη μετατροπή ολόκληρου του χώρου σε αρχαιολογικού πάρκου με χρήση καινοτομικών μεθόδων και νέων τεχνολογιών καθώς και με την αναστήλωση, συντήρηση, επανέκθεση των Μουσειακών εκθεμάτων, την συνέχιση ανασκαφών, την βελτίωση των προσβάσεων, την ενοποίηση αρχαιολογικών χώρων, αναπλάσεις κλπ.

Όλα τα παραπάνω κινδυνεύουν να ανατραπούν από τη σχεδιαζόμενη δημιουργία τεράστιας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής, ιδιοκτησίας ENELCO, παρά:

  • την ομόφωνη εκφρασμένη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου μας ήδη από το 2003 αλλά και τα έτη 2007 και 2008
  • την ομόφωνη εκφρασμένη αντίθεση του Δημοτικού Συμβουλίου Δαύλειας
  • την απόλυτη αντίθεση της Θ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θήβας και της Δ/νσης Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων του ΥΠΠΟ όπως εκφράστηκε σε διαδοχικές γνωμοδοτήσεις τους, δεδομένου ότι το έργο αλλοιώνει μη αντιστρέψιμα σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους.
  • την αρνητική γνωμοδότηση του ΚΑΣ, τον Ιούλιο του 2008 με ψήφους 9 κατά και 5 υπέρ

Το θέμα αναπέμφθηκε από τον προκάτοχό σας κ. Μιχάλη Λιάπη, μετά από σιωπή 5 μηνών παρά τις προσπάθειες μας να τον συναντήσουμε και παρά τις επιστολές που αποστείλαμε οι δήμαρχοι Χαιρώνειας και Δαύλειας, αιφνιδιαστικά, την Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008. Αιτιολογία της αναπομπής αποτέλεσε νέα αίτηση της ENELCO με την οποία επικαλέστηκε μείωση του όγκου της μονάδας, πρόταση που ωστόσο είχε συζητηθεί και απορριφθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Παρά το γεγονός αυτό και παρά το αίτημα της Θ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων Θήβας για αναβολή της συνεδρίασης προκειμένου να ενημερωθούν και να γνωμοδοτήσουν για το περιεχόμενο του νέου φακέλου ως ο νόμος ορίζει, (αίτημα το οποίο υποστηρίξαμε και όλοι όσοι παρασταθήκαμε στο ΚΑΣ), τα μέλη του ΚΑΣ μετεστράφησαν πλήρως και αποδέχθηκαν με ψήφους 15 έναντι ενός την δημιουργία της μονάδας.

Πιστεύουμε ότι είναι αναγκαίο να ενημερωθείτε και από τους Δημάρχους της περιοχής για το θέμα. Ζητάμε συνάντηση μαζί σας πριν λάβετε οποιαδήποτε απόφαση, ώστε να σας μεταφέρουμε τις απόψεις μας για μια μονάδα, η οποία όπως όλες οι πλευρές αποδέχονται ότι θα μεταβάλλει πλήρως τη φυσιογνωμία της περιοχής μας. Ελπίζουμε σε άμεση ανταπόκριση σας,

Οι Δήμαρχοι

Χαιρώνειας-------------------------------Δαύλειας

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΓΓΕΛΗΣ -------------- ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΟΥΚΑΣ